30. januar 2015

3 x science på en formiddag

Torsdag formiddag er skoledag. Det er bare noget vi leger, men der bliver lært og grinet en masse. Denne dag var Nørdernen delt op i tre små grupper som på skift arbejdede i tre forskellige værksteder. De fælles emne var "ild".
Blandt forsøgende var "løft vand med undertryk", "sluk ild ved at tage ilten væk", "opløse sukker i vand uden at massen forøges" og "få papir til at lette på varm luft".  Desværre var undertegnede kun tilstede i et værksted, men har modtaget billeder fra et af de andre. 

Forberedelse:

Herunder billeder fra Janes værksted:







Køkkenværksted:







Det var billederne for denne gang. Snak med jeres dygtige børn om deres aktiviteter og bliv klogere på "science"















Højdemåling



Børnene har arbejdet med begrebet højde ved hjælp af bygning med jovo

22. januar 2015

Gedden


Det var egentlig krebsefælder vi have sat ud, men fangsten blev en gedde. Skidt pyt vi tager hvad naturen byder os og nysgerrigheden bliver ikke mindre af den grund.


Hjemme i Nørderummet gik snakken. Hvad er det mon for en fisk ? Den har godt nok store tænder ? De syntes det var en stor fisk. Ved hjælpe af storskærmen fandt vi frem til at det var en gedde.

Vi fandt ud af at den faktisk godt kunne blive meget større ! Vi havde nemlig et tørret geddehoved på lager. Åhhh den har store tænder !! 


Gedden blev godt nærstuderet.


Og så var det tid til at nedfælde det hele i logbogen. Der kom mange detaljer med. Der blev tegnet gæller, finner, sylespidse tænder og de fine markeringer hen ad ryggen.


Da de ydre ting på gedden var dokumenteret i logbøgerne, blev det tid til at undersøge hvordan det indvendig af gedden så ud. Hovedet blev skåret af og indvoldene blev taget ud, undersøgt og studeret på kryds og tværs.


Igen fik vi god hjælp af vores storskærm. Så det var muligt at sætte navn på de mange mystiske ting der befandt sig inde i gedden.


Vi så nærmere på gællerne og fik en god snak om hvordan de fungere. 


Endelig blev de voksne færdige og det blev tid til selv at få fingerne i gedden. Det er utroligt hvor kloge man kan bliver af at se med fingerne.




15. januar 2015

Skelettet (igen)

Sidste gang vi var oppe ved det grønne svingtov fandt Jane et næsten komplet dyreskelet. Nu har det ligget i vand med en opvasketablet og er (næsten) rent.
Vi startede vores "skoledag" med i fællesskab at finde ud af hvilket dyr vi havde fundet. Dertil brugte vi hjemmesiden: vestrehus
Derefter gik vi ud i tre små arbejdsgrupper for at arbejde med emnet.
I Hannes værksted var touchskærmen i brug. Her skulle børnene sammen med Hanne samle knoglerne sammen til et helt skelet i appen: "where are my bones". Der blev gjort meget ud at at sætte navn på de knogler som vi har snakket om. Kranie, skulderblade, rygrad, hofteskål og ribben.


 I Janes rum blev der arbejdet med ræveskelettet. Det blev lagt op på sort karton som det oprindeligt havde været da ræven var i live. Der blev talt om hvordan feks led fungerede og hvorfor tænderner sad løse i kæben. 




I

I det sidste værksted prøvede Nørderne at lave en model af Kristoffers skelet. Modellen blev lavet af træklodser i forskellige størrelser.






Efter frokost skulle der tegnes i logbøgerne. Det gjorde vi i den store gruppe. Deres tegninger begynder at fylde godt i bøgerne.





Spørg ind til deres viden om skelettet. De er seje. Så seje!













Balance med søm

Den logiske tankegang blev sat på prøve, da børnene to og to skulle få 10 søm til at balancere på et søm. Der blev øvet finmotorik, samarbejde og vedholdenhed. Efter lidt øvelse lykkes opgaven til stor jubel for alle. Antallet  af søm blev øget. Et par af drengene kom op på 14 søm. Godt arbejdet.